Körképek

123

NAGY kerékpáros LÁMPAKÖRKÉP 2014 - 58 TERMÉK BEMUTATÓJÁVAL

 

November idusán járunk, s ilyenkorra már vitathatatlanul rövidebbek a nappalok és hosszabbra nyúlnak az éjszakák, így minden bringásnak nagy szüksége lehet kerékpáros lámpára. Nem csak arról van szó, hogy a hétvégi túra esetleg hosszabbra nyúlik és rád esteledik, mostanra már a munkaidő vége is rendszeresen sötétbe fordul. Ha a hideg és a sötét ellenére is ragaszkodsz a hétköznapi edzésekhez, akkor esélyes, hogy a legjobb esetben pirkadatkor hagyod el a várost szokásos reggeli körödre, ízlés szerinti köddel nehezítve a látási viszonyokat. Mindez egyre szükségesebbé teszi a látni és látszani elv alkalmazását, vagyis a passzív (fényvisszaverők, prizmák) és aktív (lámpa, villogó) biztonsági eszközök használatát. A KRESZ előírásain túl, önmagunk épsége is megkívánja a kerékpáros lámpa használatát és egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választunk.

Aktuális körképünkben közel 60 darab, a hazai szaküzletekben megvásárolható – tehát megfelelő szerviz és garanciális háttérrel rendelkező - fényforrást mutatunk majd be. Az Acor, az AXA Steinman, a BBB, a BikeFun, a Cateye, a Cannondale, a CUBE, a hazai piacon új versenyzőnek számító Infini, a Lupine, a Merida, a Reelight, a Sigma, valamint a Topeak és a Trelock minőségi termékei várnak dinamós-, első-, hátsó- és szettekben kapható lámpák csoportjaira szedve.

 

Ahogy a legtöbb kerékpáros eszköz kiválasztása, úgy a lámpaválasztás sem tartozik az egyszerű feladatok közé. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy hol és mire kívánod használni! Tévedsz, ha úgy véled, a legerősebb mindig a legjobb is egyben. Az egymástól merőben eltérő körülmények, vagyis az, hogy a város kivilágított utcáiban bringázol, vagy éppen túrázol, esetleg kietlen országútra, netán terepre jársz edzeni – teljesen más körülményeket teremtenek, így különböző világító, illetve láthatósági eszközöket kívánnak. Felesleges például 40-50 LUX teljesítményű, borsos árú reflektort venned előre, ha a jó közvilágítással megáldott belvárost nem hagyod el.Szemrevaló modellek – Szemüvegkörkép

 

Sokan nem fordítanak kellő figyelmet a sportszemüveg megvásárlására, pedig ez az egyik legfontosabb kiegészítőnk, hiszen ezen keresztül nézünk bringázás közben. Nagyon nem mindegy, mennyire kíméli a szemünket, mennyire kényelmes, hogyan szellőzik, torzít-e a lencséje a széleken, mennyire szűri ki a nap káros sugarait, cserélhetők-e a lencséi, vagy esetleg dioptrizálható-e plusz belső keret nélkül!

 

Először nézzük meg, miért is érdemes sportszemüveget vásárolni? Ha sportról beszélünk, akkor általában sebesség is van. Oké, lehet sakkozni meg snookerezni is, de a sportok többsége nem lassan zajlik. A kerékpár esetében ez különösen így van. Nagy sebességnél a menetszél is jelentős lehet, és akkor még nem beszéltünk a csapadékról, amely jöhet az égből, de az útról is. Ez utóbbi a rosszabb, hiszen nem tiszta. Ott vannak még a repülő dolgok, legyenek azok felpattanó kavicsok, por vagy bogár. Egyiket sem látjuk szívesen a szemgolyónkban. Az elsődleges feladat tehát a szemünk védelme sportolás közben. Nehéz eldönteni, melyik lencse törésállóbb a másiknál, de amikor a Rudy Project és az Oakley mérnökei fegyverekkel lövöldöznek rájuk, biztosak lehetünk benne, hogy egy felverődő éles kő sem tesz majd kárt bennük! A sportszemüveg véd a menetszéltől is, amely a lencsék mögé hatolva könnyezésre készteti a szemet, egyfajta válaszreakcióként az irritációra. A szemüvegeseknek ez plusznehézséget jelent, mivel az utcai/hétköznapi dioptriás modellek nem látják el ezt a feladatot, vagy nem tökéletesen. De a dioptriás részről még beszélünk bővebben.Patikamérlegen kiszámítva – Komputerkörkép

 

Kilométeróra. Mára ez lassan sértésnek számít a kerékpárosórákra nézve, hiszen akkora a számítási teljesítményük, mint amennyivel anno a holdra szállást intézte a NASA. Még ha ez egy kicsit túlzás is talán, de azt kijelenthetjük, hogy a mostani körképünk háromnegyede nem egy sima eszköz, hanem edzéstámogató és esetleg GPS-t is tartalmazó komputer. Így már eligazodni sem könnyű közöttük!

 

Húsz éve nagyjából 4-5 funkciót tudott egy bringás-kilométeróra. Mutatta a pillanatnyi és az átlagsebességet, a napi és az összes eddig megtett kilométert, illetve volt benne egy óra, esetleg még egy stopper is. Az első pulzusmérős órát a Polar készítette el 1982-ben, amely bár jobban hasonlított egy hétzenés kvarcórára, mint komputerre, de 1984-ben már össze lehetett kötni a számítógéppel, amit gyártott is hozzá a Polar, mivel az akkori kereskedelmi forgalomban kapható PC-k még nem tudtak mit kezdeni az órával. 1990-ben megjelent a Polar Cyclovantage, amely már kerékpárosóra is volt egyben. A halandó bringások számára pedig valamikor 1998 környékén robbant be az első pulzusmérős Cateye órával, amely CC–HB100 néven futott.

 Kapcsold az ötödik sebességet! – Pedeleckörkép, 11 kerékpár részletes bemutatójával

 

Aki néhány éve még hitetlenkedett, mára annak is be kellett látni, hogy a pedelecek, azaz az elektromos kerékpárok végérvényesen óriási szeletet vágnak ki a bringák piacából. Tavaly még csak említettük a 45 km/h-s tempót tudó s-pedeleceket, most pedig teszteltük is, és a körképben is benne vannak!

 

Először is nem árt tisztázni, mi az a pedelec kerékpár. Mára három csoportra bomlott az elektromos kerékpárok piaca. Az egyik a pedelec, a másik az e-bike, a harmadik az s-pedelec. Az e-bike-kal nem foglalkozunk, mivel azok pedálozás nélkül, önállóan is képesek haladni, ilyenformán semmi közük a kerékpárokhoz.Kérhetném a középsőt? 650B-s kerekű montik körképe

 

Eljött annak is az ideje, hogy ne csak villámhír szinten foglalkozzunk a két éve köztudatba berobbant 27.5”-os kerékmérettel, hiszen mára minden gyártó palettáján szép számmal találhatóak 650B-s gépek. Közel negyven monti érkezett hozzánk a belépő szinttől az kétmillió forintos csúcskategóriáig. A körkép eredetileg a VELO magazinban jelent meg.

 Nagy nyári ruha körkép 70 modellel a fókuszban

 

Ahogy a ruha körképünk nem kevesebb mint 70 tételes darabszáma is mutatja, a hazai bringás ruhák egyre jobban fogynak, egyre többen ismerik fel hogy a kerékpározás élményének jó részét az öltözet adja hiszen ha fázunk, vizes a hátunk vagy éppen izzadunk, nem maradnak szép emlékeink az útról. Egyre nehezebb azonban a választás. Mindenki a „legjobbat” kommunikálja, de azért a szórás óriási. Megpróbálunk egy kis útmutatást nyújtani a rengeteg alapanyag, funkció, és tulajdonság labirintusában.Fő a biztonság - Kerékpár lakat körkép

Kezdődik a nyár, és kezdődik az igazi városi kerékpározós hullám. Persze a lakatok-zárak felhasználási területe nem korlátozódik a lakott területen belülre, de tény, a legtöbb elkötött bringa hírét innen kapjuk. Megvizsgáltuk, milyen szempontok szerint válassz lakatot, és egyáltalán mi kapható itthon.Lépésről lépésre a cipők világában - Nagy tavaszi cipőkörkép

 

10 éve még örültünk ha volt egy boltban bringás cipő. Ma már nem ilyen egyszerű feladat a megfelelő cipőt kiválasztani. Minden gyártó a saját technológiáját tartja a legjobbnak, és a választék is óriási, még hazánkban is! Szerencsére egyre több forgalmazó látja fontosnak azt, hogy bemutassa nektek a kínálatát. Megpróbáltunk ezért egy kis útmutatót készíteni a cipők közötti eligazodáshoz. Elsőként nézzük, milyen kategóriákat különböztetünk meg egymástól!Országúti kerékpárok körképe - Hatvan bringa két csoportban, 1500 Euró alatt és fölött

Hazánkban egyre több országúti kerékpár talál gazdára évről évre, és a megvásárolt termékek fogyasztói árkategóriája is felfelé megy, azaz egyre jobb bringákat veszünk. Talán ez lehet az oka annak is, hogy minden eddiginél több forgalmazó látta fontosnak, hogy részt vegyen a körképünkben. Ennek örömére összesen 60 bringát tudunk nektek bemutatni két kategóriában, és tényleg igyekeztünk olyan árhatárt húzni, amely biztosít a minőségről. Az első csoportban a kezdő (bb) bringásoknak kínálunk kedvező árú alternatívákat 1500 euróig, a másodikban pedig 1500–3000 euróig szemezgettünk. Itt a paletta csúcsán álló gépeket mutatjuk be, melyeket az országúti maratonok kedvelőinek és versenyzőknek is ajánlunk.

 Tippek országúti kerékpár vásárlásához

 

Mielőtt kiválasztanál a 60 bringát számláló körképünkből egyet, és elindulnál megvásárolni, tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket!

 

– Mire fogom használni? Ha nem célod a versenyzés, akkor nem kell feltétlenül karbonvázas gépet venned. Inkább költsd a pénzed aluvázas, de mondjuk ultegrás bringára, mint egy belépő szinttű, karbonvázas tiagrásra. Ha csomagtartót, esetleg sárvédőt is szeretnél rá rakni, akkor a karbonvázasok biztosan kiesnek, de az alumodellek között is jól szét kell nézned! Ha a kerékpárüzletbe is úgy mész be, hogy el tudod mondani, mire használod majd a gépet, az eladó feladata is könnyebb lesz, és pontosabban tud neked modellt javasolni.Gumi nélkül el ne indulj! - Nagy Gumikörkép

Ez a mondás nemcsak a buliba készülő fiatalokra igaz, hanem a bringásokra is. Sőt, az sem mindegy, hogy milyen bringára, terepre, időjárásra milyet választasz. Világkupákon látni, hogy négy-ötféle gumigarnitúrával készülnek a versenyekre a csapatok. De hétköznapokra is meg kell gondolni, mit rakunk fel. Ebben próbálunk most egy kis segítséget adni.Nagy kerékpár lámpa teszt 2013-Ismét fényt hozunk a sötétség birodalmába!

Sajnos, vagy szerencsére ismét itt a téli időszak, mikor a nappalok rövidülnek, és az éjszakák hosszabbodnak. Ez nem kedvez a bringásoknak, és nem csak a hidegebb időjárás miatt, hanem azért is, mert az edzések, bringázások nagy eséllyel belenyúlnak a sötétedés utáni időszakba. Persze egy jó kerékpáros lámpával mindezt ki lehet küszöbölni. Azonban ahogy semmilyen bringás dolognak, úgy a lámpának a kiválasztása sem egyszerű feladat. Nem mindegy ugyanis, hogy városban kerékpározol, vagy túrázol, esetleg terepre jársz edzeni. Felesleges ugyanis 40 LUX-os teljesítményű lámpát venned, ha a kivilágított belvárost nem hagyod el.

 Mindent a cyclocross kerékpárokról - Nagy cyclocross teszt 2013

A cyclocross szakág versenyeinek résztvevői létszáma az idei évben dinamikusan fejlődött, így a VELO.hu szerkesztősége is egyre bővebben foglalkozik a témával. Járt nálunk kipróbáláson öt darab krossz bringa, a megfizethetőtől az álomgépig! A kerékpárokat a szakág kezdőjeként gyűrtem a Supercross sorozat eseményein, mivel rengeteg tesztkerékpár volt már nálam az elmúlt években, ezért nem féltem elvállalni ezt a feladatot. A bemutatók megírásában segítségemre voltak a szakág jeles képviselői is, a cyclorosszos réteg még igazi kis "családi" közösség, így mindig van kitől tanácsot kérni.

 

A bringákon túl egy összefoglaló írást is fontosnak tartottam a cyclocross kerékpárokról, elsőként ezt következik, majd a kerékpárokkal szerzett tapasztalatok. Kerékpáros téli ruha körkép 4. rész - Térd és karmelegitők, sapkák

 

Ismét eljött a november, és ezzel együtt a téli ruha körkép ideje! A technikai fejlődés elengedhetetlen, ami esetünkben előnyös, hiszen évről-évre jobb, könnyebb, melegebb, komfortosabb ruhákban tekerhetünk. Ezért most újra végigpásztáztuk a piacot mi is az ami kapható.

A bringás ruhák kiválasztásának fontosságáról, a réteges öltözködésről, és a különböző anyagokról részletesen olvashatsz előző körképeinkből, melyet megtalálsz weboldalunkon, vagy írd be a keresődbe ezt a gyorslinket: http://tiny.cc/korkep

Ellenben az alábbi tippek, trükkök nagyon jól felhasználhatóak, beváltak, és meg tudják növelni a ruházatunk, téli cipőnk komforttartományát, vagy legalábbis kitolni a határait!Kerékpáros téli ruha körkép 3. rész - Aláöltözetek, kesztyűk

 

Ismét eljött a november, és ezzel együtt a téli ruha körkép ideje! A technikai fejlődés elengedhetetlen, ami esetünkben előnyös, hiszen évről-évre jobb, könnyebb, melegebb, komfortosabb ruhákban tekerhetünk. Ezért most újra végigpásztáztuk a piacot mi is az ami kapható.

A bringás ruhák kiválasztásának fontosságáról, a réteges öltözködésről, és a különböző anyagokról részletesen olvashatsz előző körképeinkből, melyet megtalálsz weboldalunkon, vagy írd be a keresődbe ezt a gyorslinket: http://tiny.cc/korkep

Ellenben az alábbi tippek, trükkök nagyon jól felhasználhatóak, beváltak, és meg tudják növelni a ruházatunk, téli cipőnk komforttartományát, vagy legalábbis kitolni a határait!Kerékpáros téli ruha körkép 2. rész - Cipők, zoknik, kamáslik

 

Ismét eljött a november, és ezzel együtt a téli ruha körkép ideje! A technikai fejlődés elengedhetetlen, ami esetünkben előnyös, hiszen évről-évre jobb, könnyebb, melegebb, komfortosabb ruhákban tekerhetünk. Ezért most újra végigpásztáztuk a piacot mi is az ami kapható.

A bringás ruhák kiválasztásának fontosságáról, a réteges öltözködésről, és a különböző anyagokról részletesen olvashatsz előző körképeinkből, melyet megtalálsz weboldalunkon, vagy írd be a keresődbe ezt a gyorslinket: http://tiny.cc/korkep

Ellenben az alábbi tippek, trükkök nagyon jól felhasználhatóak, beváltak, és meg tudják növelni a ruházatunk, téli cipőnk komforttartományát, vagy legalábbis kitolni a határait!Kerékpáros téli ruha körkép 1. rész - Kabátok, mezek, mellények, nadrágok

 

Ismét eljött a november, és ezzel együtt a téli ruha körkép ideje! A technikai fejlődés elengedhetetlen, ami esetünkben előnyös, hiszen évről-évre jobb, könnyebb, melegebb, komfortosabb ruhákban tekerhetünk. Ezért most újra végigpásztáztuk a piacot mi is az ami kapható.

A bringás ruhák kiválasztásának fontosságáról, a réteges öltözködésről, és a különböző anyagokról részletesen olvashatsz előző körképeinkből, melyet megtalálsz weboldalunkon, vagy írd be a keresődbe ezt a gyorslinket: http://tiny.cc/korkep

Ellenben az alábbi tippek, trükkök nagyon jól felhasználhatóak, beváltak, és meg tudják növelni a ruházatunk, téli cipőnk komforttartományát, vagy legalábbis kitolni a határait!Hátamon a házam – Kerékpároshátizsák- és táskakörkép

 

Eljött végre a nyár! Itt a szezonja az éves szabadságolásoknak, itt az ideális lehetőség családi túrákra két keréken, bringás nyaralásra, újabb kalandokra és kihívásokra. Augusztus végével pedig vár ránk az indián nyár, gyönyörű tájakkal no meg persze a szarvasbőgéssel. Ilyenkor két lehetőség kínálkozik. Elutazni egy adott pontra, és bázisként onnan csillagtúrákat tenni, vagy a hátamon a házam elvet követve elindulni akár az öreg kontinensen túlra. Most a mindkét utazási formát kedvelő bringások táborának nyújtunk egy kis útmutatót, hogy mihez milyen táskát érdemes venni, és mit kínál a piac.Hátamon a házam-Táska körkép

 

Eljött végre a jó idő! Itt az ideje a túrázásnak, a bringás szabadságoknak, és nyaralásoknak. Ilyenkor kétféle lehetőség kínálkozik. Elutazni valahová, és onnan csillagtúrákat tenni, vagy a hátamon a házam elvet követe indulni akár Európán túlra is. Most a mindkét utazási formát kedvelő bringások táborának nyújtunk egy kis útmutatót, hogy mit érdemes venni, mi kapható a piacon.

 

Mára nagyon sok gyártó, rengeteg termékkel vesz részt a vevőkért folytatott harcban. Egyre nehezebb eldönteni, hogy melyik cég melyik „mindennél jobb” táskája a legjobb választás. Persze ez ökölszabály itt is elég jól működik. Egy 5000 Ft-os háromrészes táska sosem lesz partiban egy 30000 Ft-ossal, hiába készül hangzatos nevű anyagból.

Milyen kategóriákat találsz a boltokban?Most megruházunk mindenkit! Nagy nyári ruha körkép-70 termék, 9 gyártótól!

Végre itt a nyár! Ideje lecserélni régi megunt, elkopott, szétmosott bringás ruháinkat, és bevásárolni a 2013-as év újdonságaiból. És bár a tél sokáig húzódott, a forgalmazóknál, és a bringaboltokban raktáron van már minden, amiből idén tudsz válogatni.

 

 

Tavaly tavasszal végigvettük, hogy milyen bringázási stílushoz milyen ruhákat célszerű viselni. Ősszel a „téli ruha körképben” pedig kiveséztük a különböző speciális anyagokat, és pontról, azaz ruhadarabról ruhadarabra átrágtuk azokat a funkciókat, amiket tudnia kell a kiszemelt modelleknek. Ehhez igazán többet az elmúlt időszak során sem tudunk hozzátenni, hiszen semmi olyan technológiai újdonság nem jött ki, ami alapjaiban forgatná fel a piacot, vagy az eddigi tudnivalókat.

 

 

Szerencsére a kerékpárboltok, és forgalmazók is arról számolnak be nekünk, hogy egyre többen fordulnak a minőségi bringás mezek, nadrágok, kabátok felé, és már nem feltétlenül az ár a legfontosabb szempont a választáskor. Ez örvendetes, hiszen egy jó ruhának először is annak a célnak kell tökéletesen megfelelnie, amire használni szeretnénk, és amilyen követelményeket mi támasztunk velük szemben. Hiába akarunk mi maximum 10.000Ft-ot költeni egy vízálló kabátra, ha nagyon izzadósak vagyunk, ezért kiváló lélegzőképességgel kell rendelkeznie, vagy éppen beépített villogót szeretnénk a hátuljára. És ez csak két szempont a sok tucat közül, ami felmerülhet a vásárlási szempontok között.

 

 

Most lássuk miből válogathatunk az idén!123