Capriolo Velencei-tó Minimaraton (72 km)

Weboldal: www.tosport.hu
E-mail cím:
2012. május 12. szombat
Magyar / Országúti

Diavetítéshez kattints a képre

 

Megkegyelmezett az időjárás a Tour de Velencei-tó indulóinak és a beharangozott viharral ellentétben, rekkenő hőség fogadta az idei első tókerülő rendezvény indulóit. A több, mint 2500 előzetes regisztráló közül szinte mindenki megjelent, ezúton is köszönjük, hogy senki sem riadt vissza a meteorológusok által beharangozott vihartól. A tó körül, kerékpárúton haladó 30 km-es PORT.hu bringatúrán összesen 2.100 induló volt, ezzel az ország legnagyobb létszámú kerékpáros túrája valósult meg a Velencei-tónál. A 72 km-es Capriolo Minimaratonon és a 118 km-es Cube országúti maratonon is több, mint háromszázan álltak rajthoz.

Elsőként a hosszabb távok indulói rajtoltak 11 órától a velencei Drótszamár Kempingtől, nekik az első 9 km lassú rajttal telt, Lovasberényig.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

 

 


Az éles rajtot követően egyből szökési kísérletek következtek, de Csákvárig még együtt tekert szinte az egész mezőny. Innen a rövidebb táv számára egy, a hosszabb számára két "gánti kör" következett, mely során egy hosszabb emelkedő, majd egy tüköraszfaltos lejtő engedett betekintést a Vértes-hegységbe.

Diavetítéshez kattints a képreMár az első körben is kialakult a Csákvár utáni hegyen egy 10 fős szökés, de ezt Gánt után még megfogta a mezőny. A következő körös mászásnál ismét egy nagyobb boly szökött meg, ahonnan aztán 5 bringás tudott az élen maradni, akik a hátralévő távon már egymás között osztoztak az első helyeken. A második gánti kör végén a maraton élbolyának 38.9 km/h-ás átlagsebessége volt!

Felcsútdoboz, Alcsútdoboz, majd Vértesacsa érintésével érkeztek vissza a hosszú távosok Lovasberénybe, miközben a 72 km-es távon, Furtner Imre, 2 óra 10 perc 52 másodperes idővel már a célban ünnepelhette a Capriolo Minimaraton elsőséget.  A 118 km indulóira, végszóként a 10-12%-os meredekségű nadapi emelkedő várt az utolsó 5 kilométer előtt.

Ezt megelőzően szökött meg az 5 fős élbolyból, Arany Gábor (jobb oldali képen), egykori országúti magyar bajnok, aki a Cube-Balaton Team számára, egyedül a célhoz érkezve, magabiztos előnnyel szerezte meg a győzelmet, 3 óra 20 percen belüli idővel teljesítve a távot.

A  rekkenő hőségben nem érkezett meg a vihar, így déli 12 órától a Drótszamár Kemping elől, a velencei-tó országgyűlési képviselője, L. Simon László pisztolylövéssel indította a túrázókat.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 


A legfiatalabb saját erőből teljesítő mindössze 5, a legidősebb 73  éves volt, ez is mutatja, hogy a tó körüli kör, valóban nem nehéz, családok számára is könnyen teljesíthető.
A kerékpárúton azonban nem volt ritka látvány, az utánfutóban húzott lurkók látványa sem.

 

Diavetítéshez kattints a képre

A táv során, az útvonal mellet levő két frissítő állomáson vizet és könnyű élelmet is kaptak a résztvevők, az emlékbe eltehető rajtszám és a póló mellé. A célban, az ország legnagyobb rizskókja, a mintegy 2.500 szeletes várta a célba érkezőket.

Diavetítéshez kattints a képre

 


A rendezvény utáni tombolán, 1.000.000 Ft értékben sorsoltak kerékpáros ajándékokat a szervezők, a fődíj egy ezer eurós Cube Peloton országúti kerékpár volt. A tókerülő kerékpáros rendezvénysorozat június 2-án a Balaton, majd szeptember 15-én a Tisza-tó körül folytatódik.

A két maratonos futam teljes eredménylista a letölthető fájlok között található, a túrázóknak pedig ezúton is gratulálunk a teljesítéshez.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A rajt és célterületül szolgáló Drótszamár bringás kemping kiváló helyszínnek bizonyult, reméljük mindenki elégedett volt a mai nappal, egyben várjuk építő jellegű kritikáitokat, ötleteiket a kommentekben. Az biztos, hogy a rengeteg ember és helyszíni nevező, komoly és néhol váratlan kihívás elé állította a szervezőket, de összességében úgy tűnt, kétezer elégedett és boldog kerékpáros töltötte a tó partján ezt a forró nyári napot.

 

A holnapi napon, azaz május 13-án, a MTB maratonokkal folytatódik, illetve zárul a Tour de Velencei-tó.

FOTÓGALÉRIA 201 KÉPPEL A 30 KM-ES TÚRÁRÓL ITT

 

FOTÓK A 72 ÉS 118 KM-ES TÁVOKRÓL ITT

 

VIDEÓ A FUTAMOKRÓL HAMAROSAN!Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések